sobota 21. januára 2012

William R. Forstchen: Na bojová stanoviště

„Na bojová stanoviště“ je v poradí piata kniha, ktorá sa odohráva vo vesmíre hernej série Wing Commander. Na rozdiel od niektorých predchádzajúcich sa však nesnaží prerozprávať herné udalosti, ale rozširuje známy vesmír o niekoľko málo nových poznatkov. Hlavne však hovorí o tom, ako to všetko začalo...

...V dobách mieru a blahobytu nikto nepotrebuje armádu, preto sa niet čomu čudovať, že množstvo politikov pripravuje radikálne škrty pre armádny rozpočet. Avšak na obzore je hrozba, ktorá by zo zastaralým arzenálom mohla predstavovať potencionálnu hrozbu pre Konfederáciu. Samozrejme, politická špička o tom nechce nič počuť, obzvlášť nie senátor More, ktorý by rád využil prostriedky z armádneho rozpočtu pre svoju planétu. Je tak logické, že pri súčasnej politickej situácii nikto nebude chcieť zasiahnuť a politici budú naďalej brať varovania armádnych predstaviteľov ako prostriedok udržania si istého vplyvu armády. Veliteľ loďstva, ale zorganizuje tajnú prieskumnú misiu. Jej velením poverí bývalého veliteľa špeciálnych jednotiek (toho času profesora na leteckej akadémii) Williama Turnera. On, spolu s mladým a nádejným poručíkom, práve opúšťajúcim akadémiu, sa vydávajú na tajnú misiu za hranice Konfederácie. Oným poručíkom nie je nikto iný ako Geoffrey Tolwyn, neskorší admirál a svojim spôsobom i tragická postava série Wing Commander (v treťom a štvrtom diely hernej série ho vynikajúco stvárnil Malcolm McDowell).


Medzitým Kilrathi chystajú drvivý útok na hlavnú základňu konfederačných síl na základni McAuliffe. Kde plánujú rýchly úder, ktorý by mal Konfederáciu oslabiť natoľko, že dobytie zvyšných sektorov by nepredstavoval žiaden problém...

Ako som už naznačil vyššie, „Na bojová stanoviště“ je dnešným slovníkom povedané „prequel“ k celej sérii Wing Commander, resp. vojne Konfederácie s Kilrathi. Na rozdiel od „Srdca tigra“ a „Ceny slobody“ tak nie je toľko zviazaný s príbehovou linkou hry – teda nemusí sledovať a prerozprávať niečo známe (zároveň človek, ktorý je oboznámený s príbehom hry, nečíta niečo čo už prežil ako interaktívny zážitok). Naopak chytá sa príležitosti vyrozprávať začiatok celého konfliktu. I minimálne sčítaný človek si všimne podobnosť so situáciou v Pearl Harbore, ktorá bola zrejmou inšpiráciou pre základňu McAuliffe. A to vrátane historických udalostí umne preklopených do fiktívneho, vesmírneho sveta Wing Commandera. Kľúčová časť knihy sa však sústredí práve na osobu mladého Tolwyna a pokusu vysvetliť jeho neskoršie správanie. Treba povedať, že sa to Forstchenovi darí na výbornú. Príbeh nie je ničím viazaný, a tak môže plne rozvinúť jednotlivé charaktery. Kým pri „Srdci tigra“ bolo patrné, že sa autor snaží striktne držať daného deja – postavy pôsobili dvojrozmerne – tak pri „Na bojová stanoviště“ nie je ničím obmedzovaný a hlavné postavy skutočne na stránkach ožívajú. Dotvára tak Tolwynov charakter a svojim spôsobom zvýrazňuje tragickosť tejto postavy v neskoršom období.

V porovnaní s inými knihami inšpirovaný hrami sa „Na bojová stanoviště“ nielen dobre číta, ale myslím, že pokojne obstojí aj ako samostatná kniha – v prípade, že tento vesmír vôbec nepoznáte.

Nakoniec by som sa ešte pozastavil nad jednou vecou – kde som bol, keď tieto knihy u nás vychádzali ako novinky? Pravdou totiž je, že o ich existencii som sa dozvedel až pred nejakým rokom/dvoma. Buď niekde zlyhala propagácia alebo moja schopnosť vyhľadávať si zaujímavé knihy. Pravda v tých časoch som sa ešte neorientoval na dopĺňanie hernej zbierky knižnými prepismi a súvisiacimi vecami, ale príjemnú sci-fi si vždy rád prečítam, obzvlášť keď pochádza z jednej zaujímavej hernej série. Dnes sa totiž celkom ťažko zháňajú. Nie je to nemožné, ale pri niektorých kusoch je všade vypredané.

2 komentáre:

  1. Tusim tam mas chybu, "v druhom a treťom diely hernej série ho vynikajúco stvárnil Malcolm McDowell". Nebol to nahodou treti a stvrty diel, lebo v druhom diely ziadne hrane filmy neboli.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. kamikadze1 - ano, ano, malo to byt v tretom a stvrtom. Dik :)

    OdpovedaťOdstrániť